انواع اختلالات خواب
برخی از افراد مبتلا به اختلالات خواب به دلیل خواب آلودگی روزانه یا سایر عوارض مشکلات خواب دچار مشکلات جدی می شوند که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم:
خواب آلودگی به دلیل مصرف داروی خواب آور
خیلی از افراد مبتلا به بیخوابی به طور خودسرانه شروع به مصرف داروهای خواب آور می کنند و پس از مدتی به این داروها اعتیاد و وابستگی نسبتا شدید پیدا می کنند. مصرف برخی داروهای خواب آور باعث خواب آلودگی شدید و حتی توهم می شود .
متاسفانه اغلب افراد مبتلا به بیخوابی از درمان پذیر بودن وضعیت خود اطلاعی ندارند.
بی خوابی و کم خوابی می تواند در شروع خواب، منقسم بودن خواب و یا بیدار شدن صبحگاهی زود هنگام باشد. بسیاری از افراد دچار بی خوابی شدید و مزمن از قابل درمان بودن این مشکل اطلاع ندارند و سالها این مشکل را تحمل می کنند بدون اینکه به دنبال درمان طبی باشند. و از این بدتر اینکه بسیاری از افراد بطور سرخود هربار که دچار بی خوابی می شوند از داروخانه داروی خواب آور بدون نسخه و قوی تهیه می کنند در حالی که این داروها معمولا نه تنها کمکی نمی کنند که باعث تشدید اختلال خواب فرد می شوند و در طولانی مدت گاهی نه قطع دارو ممکن است و نه درمان مشکل خواب. معمولا این افراد با مراجعه به یک کلینیک خواب بخوبی ارزیابی و درمان می شوند.
سکسوسومنیا یا رابطه جنسی در حین خواب
رابطه جنسی ناخودآگاه در حین خواب ، نوعی پاراسومنیا محسوب می شود و در صورتیکه منجر به رابطه ای ناخواسته و غیر متعارف شود ممکن است برای فرد دردسرهای بسیار زیادی ایجاد کند. این مشکل معمولا نیازمند بررسی و درمان طبی است.
خواب آلودگی به دلیل آپنه خواب و خروپف شبانه
بسیاری از موارد تصادفات جاده ای به دلیل خواب آلودگی راننده ایجاد می شود که از این تعداد، درصد قابل توجهی به دلیل خروپف و آپنه خواب پنهان و درمان نشده است. ما به افراد دچار خروپف توصیه می کنیم حتما جهت ارزیابی آپنه خواب به کلینیک خروپف مراجعه نمایند. تشخیص سندرم آپنه خواب در کلینیک و معمولا در تست خواب تشخیص داده می شود.
سندرم پاهای بی قرار
مشکلات حرکتی مشابه این سندرم ، معمولا مشکل قانونی برای فرد ایجاد نمی کند. پای بی قرار ، درد و ناراحتی در بدن یا پاها در حین و قبل از خواب و مواردی از این دست در این دسته قرار می گیرند. بی قراری و یا درد پاها و یا انقباض شبانه ماهیچه پاها معمولا در گروه سندرم پای بی قرارهستند و درمان این مشکلات معمولا در کلینیک اختلالات خواب انجام می شود.
هرگونه درد و حس خارش یا حس های عجیب و عمقی و غیرقابل توصیف در پاها یا دستها که به دنبال استراحت ایجاد می شود ممکن است نوعی سندرم پاهای بی قرار باشد.
پاراسومنیا
افراد دچار اختلالاتی مانند راه رفتن در خواب ، جیغ کشیدن در خواب نیز ممکن است دچار مشکلات قانونی و شخصی متعدد مانند شکایت همسایه ها، طلاق از همسر و… شوند.
اینگونه مشکلات تا حدی ژنتیکی و معمولا خوش خیم هستند و در بسیاری از موارد نیاز به درمان طبی ندارند ولی در صورت شدید بودن و یا در صورت ایجاد مشکل و مزاحمت برای خود فرد یا اطرافیانش نیاز به درمان تخصصی توسط پزشک متخصص اختلالات خواب دارند.
پرخوابی و حملات خواب
همانطور که کمبود خواب برای حفظ سلامت مهم است ، پرخوابی نیز باعث مشکلات جدی سلامتی می شود. پرخوابی خطر مشکلات قلبی عروقی را نیز افزایش می دهد.
برخی افراد دچار مشکلات خواب مانند سندرم نارکولپسی – کاتاپلکسی ممکن با پرخوابی یا با حملات خواب به کلینیک خواب مراجعه کنند. افراد دچار برخی دیگر از مشکلات خواب مانند آپنه خواب نیز ممکن است با تظاهر پرخوابی به کلینیک مراجعه کنند. نارکولپسی و سایر اختلالات خوابی که منجر به حملات خواب می شوند باید به سرعت تحت درمان طبی قرار بگیرند.